هدایت نقدینگی راه حل اقتصاد کشور نیست/مشکل اقتصاد کشور خلق نقدینگی است.
مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی (متا) با تأکید بر اینکه مشکل اقتصاد کشور خلق پول است، گفت: هدایت نقدینگی آدرس غلط برخی مشاوران است و به مردم امید واهی میدهد. باید با خلق پول که عامل اصلی مشکلات اقتصاد است مقابله کرد.
این گفتگوی آنلاین را میتوانید از پیج اینستاگرام پولطلا ببینید :
پیج اینستاگرام تخصصی پولطلا – هدایت نقدینگی ؛ راهکار یا بیراهه
محمد غلامی مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی در مناظره ای که با موضوع «هدایت نقدینگی؛ راهکار یا بیراهه» برگزار شد با بیان اینکه هدایت نقدینگی به سمت تولید یک آدرس غلط و ادعای غیرممکن است، گفت: اینکه ارقام و اعداد نقدینگی در حساب چه کسی باشد، تاثیری بر ارزش ریال ندارد.
وی در ادامه افزود: برخی معتقد هستند نقدینگی مانند آب جاری است و باید آن را به پای درخت تولید هدایت کنیم تا میوه بدهد اما این یک دیدگاه اشتباه است. اینکه نقدینگی در حساب چه کسی باشد، تاثیری بر ارزش آن ندارد.
آیا مشکل تولید کدام است : کمبود نقدینگی یا کاهش ارزش نقدینگی ؟
مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی اظهار کرد: کمبود نقدینگی در تولید، به این صورت که نقدینگی نداشته باشند نیست، بلکه نقدینگی همۀ جامعه و به تبع آن تولید، هشت برابر شده است. نقدینگی زیادی شده، اما ارزشآن بشدت کاهش یافته است.
غلامی با اشاره به ناتوانی صنایع در بازپرداخت تسهیلات بانکی، تصریح کرد: ادعای هدایت نقدینگی در ۵۰ سال گذشته وجود داشته است و مشکلی را حل نکرده است. زیر مشکل اصلی در خلق پول و افزایش عدد نقدینگی است که موتور محرک آن در سیستم پولی-بانکی فعلی به خلق پول از هیچ میپردازد.
وی هجوم نقدینگی به بازارها را تصوری غلط دانست و خاطرنشان کرد: نقدینگی به جایی هجوم نمیبرد بلکه از حسابی به حساب دیگر میرود، اینکه این اعداد و ارقام در حساب چه کسی باشد بر تورم اثر ندارد، امروز بزرگترین مشکل کشور تورم است، اما ریشه آن در خلق پول است. اینکه برخی مدعی خلق پول عادلانه و مطلوب و هدایت شده هستند و توجهی به مشکلات خلق پول ندارند، آدرس غلط به جامعه میدهند و عواقب وخیمی در پی خواهد داشت.
پیج اینستاگرام تخصصی پولطلا – هدایت نقدینگی ؛ راهکار یا بیراهه
مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی هدایت نقدینگی را یک عبارت موردعلاقۀ سیاستمداران ذکر کرد و گفت: در چند سال آینده نتیجه این بی توجهی به خلق پول را خواهیم دید، هدایت نقدینگی یک ادعای خام و ناشدنی است. این ادعای بدون شاخص صرفا برای خوشایند سیاستمداران مطرح میشود و بیشتر جنبۀ شعاری دارد.
غلامی در ادامه افزود: در این سیستم پولی و بانکی، همواره شاهد رشد نقدینگی خواهیم بود. ضمن اینکه قاعدتا مجریِ هدایت نقدینگی هم بانک و بورس هستند. با این رویه مشکلات اقتصادی ادامه خواهد داشت و تورم افزوده خواهد شد.
وی اظهار کرد: ساختارهای ما هنوز همان است که در گذشته بوده اند. متاسفانه به نظر میرسد باز برخی میخواهند تجربه شکست خوردۀ اقتصاد ایران را با تغییر اسم به هدایت نقدینگی تکرار کنند. مثلا می خواهند ۲۰۰ میلیون دلار از پول ملت را به بورس تزریق کنند تا دوباره با شوک درمانی و کار رسانه ای، مردم به سمت بورس بیایند. متاسفانه دوباره مشکلات بورسی تکرار خواهد شد. مشکل اصلی خلق پول و افزایش نقدینگی است، نه نوع استفاده از آن.
مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی با بیان اینکه خلق پول مصداق اکل مال به باطل و حرام شرعی و رفتاری غیرانسانی و غیرطبیعی است، تصریح کرد: برخی متصور هستند نمیتوان خلق پول را کاهش داد، به همین دلیل تنها به دنبال هدایت نقدینگی هستند. درحالیکه با تغییر نظام پولی از اعتباری به ثابت، میتوانیم یک ساختار خودکنترل و عملیاتی برای ثبات و تعادل پولی جامعه فراهم نمائیم.
پیج اینستاگرام تخصصی پولطلا – هدایت نقدینگی ؛ راهکار یا بیراهه
چرا به جای هدایت نقدینگی، روی «خلق نقدینگی» کار نمیکنیم ؟
غلامی هدایت نقدینگی را حربهای برای عدم مقابله با خلق پول قلمداد کرد و گفت: نباید کسی بگوید خلق پول لازم است، آدرس غلط در اقتصاد نباید داد. دولت یک دولت انقلابی است و اگر آدرس غلط به جامعه بدهد انقلاب اسلامی در آینده آسیب خواهد دید. حداقل اگر مسئولان نمیخواهند نظام پولی را تغییر دهند، باید صادقانه به مردم بگویند که مشکل کشور خلق پول است و باید تورم ریالی و دلاری را تحمل کنیم. اکنون آقای رئیسی باید با خلق پول، حقوق کارمندان را بدهد و این مشکل ساز خواهد بود.
وی ادامه داد: باید حقیقت را به مردم گفت و امید واهی و دروغین با آدرسهای غلط ایجاد نکنیم. در سیستم ریالی خلق پول وجود دارد و دولت ناچار به خلق پول است اما با ایدۀ «هدایت نقدینگی» به مردم آدرس غلط داده میشود و باعث میشود امیدهای واهی در جامعه برای حل مشکلات اقتصاد ایجاد شود. در حالی که خلق پول به عنوان اصلیترین مشکل اقتصاد همچنان ادامه خواهد داشت.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تأکید بر ایجاد مشکلات خلق پول در اقتصاد کشور و تورم زا بودن خلق پول، تصریح کرد: این یک توهم است که بخواهیم هم خلق پول را ادامه دهیم و هم تورم را مهار کنیم. این ادعای معجزه گونه را دولتهای پیشین هم داشته اند و همگی شکست خورده اند. امیدوارم دولت آینده، اصرار بر یک روند غلط ۵۰ ساله را کنار بگذارد و به تغییر نظام پولی و احیای پولطلا تن دهد.